School voor interconfessioneel vmbo, mavo en gemengde leerweg
{youtube}wEriQW8ER9U|400|350{/youtube}

Nederlands

Nederlands is een belangrijk vak. Het is een examenvak en ook verplicht op het MBO! Het vak heeft vijf onderdelen: lezen, schrijven, spreken, luisteren en grammatica. We besteden in elk jaar aandacht aan alle onderdelen.

image 3 image 1
Lezen
Bij ons op school vinden we het belangrijk dat je boeken leest. Hoe meer je leest, hoe beter je wordt in lezen. Het is daarom verplicht om altijd een leesboek bij je te hebben. Als je een boek uit hebt willen we vooral weten wat je vindt van dat boek en waarom. Daarom krijg je verwerkingsopdrachten bij een boek die jou helpen bij het vormen van je mening. Voor die opdrachten krijg je een cijfer.

{youtube}_Wyk1cpCjlQ|400|350{/youtube}

Schrijven
Je krijgt bij ons op school allerlei schrijfopdrachten. Soms moet je een informatieve tekst schrijven over een onderwerp dat je leuk vindt en soms moet je een tekst schrijven waarin je jouw mening geeft. Je leert ook hoe je een zakelijke brief moet schrijven of een samenvatting moet maken.
Bij schrijven hoort natuurlijk ook spelling. In aparte opdrachten oefenen we extra met spelling.

image
Spreken
In de onderbouw geef je een paar keer een presentatie over een onderwerp dat je leuk vindt, of bijvoorbeeld over een boek dat je gelezen hebt. In de bovenbouw leer je vooral discussiëren en debatteren. Dat betekent dat je je mening leert onderbouwen met behulp van argumenten.

Luisteren
De leerkracht beoordeelt de presentaties die je moet geven, maar dat doet hij of zij samen met jou. Je oefent dus met luisteren als andere leerlingen een presentatie geven of aan het discussiëren zijn. Je krijgt ook luistertoetsen waarbij je luistert naar een fragment en daarna vragen moet beantwoorden over wat je gehoord hebt.

Grammatica
In de derde klas krijg je veel grammaticatoetsen. Daarom oefenen we er al mee in de onderbouw. Dat doen we op verschillende manieren. Je krijgt veel uitleg van de leerkracht, maar je maakt ook een keer een mindmap of bereidt zelf een grammaticalesje voor.

image 2

AANMELDEN 2018 trans260