School voor interconfessioneel mavo-onderwijs

Nederlands

Nederlands is een belangrijk vak. Het is een examenvak en ook verplicht op het MBO! Het vak heeft vijf onderdelen: lezen, schrijven, spreken, luisteren en grammatica. We besteden in elk jaar aandacht aan alle onderdelen.

Lezen
Bij ons op school vinden we het belangrijk dat je boeken leest. Hoe meer je leest, hoe beter je wordt in lezen. Het is daarom verplicht om altijd een leesboek bij je te hebben. Als je een boek uit hebt willen we vooral weten wat je vindt van dat boek en waarom. Daarom krijg je verwerkingsopdrachten bij een boek die jou helpen bij het vormen van je mening. Voor die opdrachten krijg je een cijfer.

Schrijven
Je krijgt bij ons op school allerlei schrijfopdrachten. Soms moet je een informatieve tekst schrijven over een onderwerp dat je leuk vindt en soms moet je een tekst schrijven waarin je jouw mening geeft. Je leert ook hoe je een zakelijke brief moet schrijven of een samenvatting moet maken.
Bij schrijven hoort natuurlijk ook spelling. In aparte opdrachten oefenen we extra met spelling.

Spreken
In de onderbouw geef je een paar keer een presentatie over een onderwerp dat je leuk vindt, of bijvoorbeeld over een boek dat je gelezen hebt. In de bovenbouw leer je vooral discussiëren en debatteren. Dat betekent dat je je mening leert onderbouwen met behulp van argumenten.

Luisteren
De leerkracht beoordeelt de presentaties die je moet geven, maar dat doet hij of zij samen met jou. Je oefent dus met luisteren als andere leerlingen een presentatie geven of aan het discussiëren zijn. Je krijgt ook luistertoetsen waarbij je luistert naar een fragment en daarna vragen moet beantwoorden over wat je gehoord hebt.

Grammatica
In de derde klas krijg je veel grammaticatoetsen. Daarom oefenen we er al mee in de onderbouw. Dat doen we op verschillende manieren. Je krijgt veel uitleg van de leerkracht, maar je maakt ook een keer een mindmap of bereidt zelf een grammaticalesje voor.

foto of video 

Voor ouders 

Heeft u een kind op school of overweegt u uw kind aan te melden? Hier vindt u de schoolgids met alle benodigde informatie.

Voor groep 8

Wil je precies weten wat je kunt verwachten als je voor SG Antoni Gaudí kiest? Je leest het hier. 

Nieuwsgierig? 

Ben je benieuwd naar de sfeer op onze school? Hier kun je digitaal vast even 'binnen kijken'. 

Over SG Antoni Gaudí

SG Antoni Gaudí is een school voor mavo (vmbo-theoretische leerweg). Daarmee kun je doorstromen naar MBO niveau-3 of 4 en mogelijk ook de havo. We hebben ook een mavo-havo klas. 

Bij ons kun je uitblinken in kunst, cultuur, techniek en sport, is er een goede aansluiting met het MBO, vinden we goede cijfers halen belangrijk maar is het vooral gewoon leuk en gezellig.

Wil je meer weten? Neus dan gerust rond op onze website en kom langs op ons open huis!

Agenda

14
januari
2020
22
januari
2020

Open Huis SG Antoni Gaudí

Van 15:00 tot 20:00 uur
05
februari
2020

Meeloopdag 5 februari

Van 13:30 tot 15:30 uur
Inschrijven
12
februari
2020

Meeloopdag 12 februari

Van 13:30 tot 15:30 uur
Inschrijven

Nieuws

Nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar

01-09-19
Wij wensen alle leerlingen en leraren een fantastisch nieuwe schooljaar toe! Net als ieder jaar zijn we ook dit schooljaar weer gestart met de jaarli…
Geslaagd!

96,9% Geslaagd!

28-06-19
Vandaag zijn de normen van het tweede tijdvak bekend gemaakt. Ook de leerlingen die herexamens hebben gedaan, weten nu of ze geslaagd zijn.  Wij zijn…
Wanneer zijn de meeloopdagen?

Wanneer zijn de meeloopdagen?

Onze meeloopdagen in het komende schooljaar zijn nu bekend. Kijk snel in onze agenda voor het overzicht van de Meeloopdagen en meld je direct aan!
Open Huis S.G. Antoni Gaudí

Open Huis S.G. Antoni Gaudí

Ieder schooljaar organiseren wij een Open Huis. Dit jaar zal het Open Huis plaats vinden op 22 januari.

Social Media