School voor interconfessioneel mavo-onderwijs

Scheikunde

Scheikunde is een ander woord voor chemie. Scheikunde is, naast natuurkunde en biologie, één van de natuurwetenschappen. Chemici houden zich bezig met stoffen. S2Bij scheikunde gaat het om het veranderen van stoffen. Chemie is overal om je heen. Jijzelf bent ook een chemisch fabriekje. De hele dag ben jij van de zuurstof die je inademt andere stoffen aan het maken, en wat dacht je van het verteren van het voedsel dat je eet. En het bereiden van voedsel is ook chemie.

Mensen willen de wereld naar hun hand zetten. Hun omgeving verbeteren, meer welvaart creëren. Daartoe moet je eerst verklaringen vinden voor de verschijnselen die je waarneemt. Mensen maken van de verschijnselen die ze zien modellen. Je kunt de deeltjes waaruit stoffen bestaan niet zien, maar met modellen kun je wel begrijpen hoe iets werkt. Hoe werkt zeep?Wat gebeurt er bij het smelten en verdampen van een stof? Waarom drijft olie op water?

Als je begrijpt waardoor bepaalde stoffen bepaalde eigenschappen hebben kun je proberen stoffen te maken met de eigenschappen die jij wilt. Chemici zijn bezig met het maken van nieuwe stoffen, stoffen met de eigenschappen die zij willen. Denk maar aan allerlei soorten kunststoffen die uit aardolie gemaakt worden, aan medicijnen, aan cosmetische producten.

Ook levert de chemie in de maatschappij een bijdrage aan de zorg voor het milieu. Wat dacht je van het zuiveren van water, of van uitlaatgassen. Bovendien wordt er ook heel veel onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een schone brandstof, b.v. waterstof.

foto of video

Voor ouders 

Heeft u een kind op school of overweegt u uw kind aan te melden? Hier vindt u de schoolgids met alle benodigde informatie.

Voor groep 8

Wil je precies weten wat je kunt verwachten als je voor SG Antoni Gaudí kiest? Je leest het hier. 

Nieuwsgierig? 

Ben je benieuwd naar de sfeer op onze school? Hier kun je digitaal vast even 'binnen kijken'. 

Over SG Antoni Gaudí

SG Antoni Gaudí is een school voor mavo (vmbo-theoretische leerweg). Daarmee kun je doorstromen naar MBO niveau-3 of 4 en mogelijk ook de havo. We hebben ook een mavo-havo klas. 

Bij ons kun je uitblinken in kunst, cultuur, techniek en sport, is er een goede aansluiting met het MBO, vinden we goede cijfers halen belangrijk maar is het vooral gewoon leuk en gezellig.

Wil je meer weten? Neus dan gerust rond op onze website en kom langs op ons open huis!

Nieuws

15-3-20: Scholen zijn dicht t/m 6 april

15-3-20: Scholen gaan dicht tot 6 april

15-03-20
Zondag 15 maart is besloten dat alles scholen in Nederland vanaf maandag 16 maart tot 6 april gesloten zijn. Ook onze scholen zullen gesloten zijn. Medewerkers, ouders en leerlingen zijn geïnformeerd.…
Aanmelden

Nieuwe leerlingen aanmelden

27-02-20
Je hebt open dagen bezocht, misschien wel meegedaan aan meeloopdagen en veel folders bekeken. Uiteindelijk heb je de keuze gemaakt voor een school waar je graag naar toe wilt. Dat is een belangrijke b…
Nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar

01-09-19
Wij wensen alle leerlingen en leraren een fantastisch nieuwe schooljaar toe! Net als ieder jaar zijn we ook dit schooljaar weer gestart met de jaarlijkse schoolfoto op het schoolplein. Voor de leerli…
Geslaagd!

96,9% Geslaagd!

28-06-19
Vandaag zijn de normen van het tweede tijdvak bekend gemaakt. Ook de leerlingen die herexamens hebben gedaan, weten nu of ze geslaagd zijn.  Wij zijn net als afgelopen jaren weer ontzettend trots op…
Wanneer zijn de meeloopdagen?

Wanneer zijn de meeloopdagen?

Onze meeloopdagen in het komende schooljaar zijn nu bekend. Kijk snel in onze agenda voor het overzicht van de Meeloopdagen en meld je direct aan!

Social Media